Sliced Porosity Block – Steven Holl

These are the introductory sketches by Steven Holl of what would be the Sliced Porosity Block, located in the center of Chengdu, China.

7_1-WHOR

To say this building is impressive is an understatement. The idea behind it was to create a large public space for multiple purposes that harnesses natural light, instead of another skyscraper. The structure was built from concrete and glass.

_MG_7484-WHOR

Holl incorporates natural light, geometric angles, a modern look, water features, and a natural flow.

sha_rafflescity_12-10_4539-WHOR

The center is formed into three valleys which were inspired by a local poet, Du Fu’s work. “From the northeast storm-tossed to the southwest, time has left stranded in Three Valleys.” He coins the term “micro urbanism”.

_MG_1921-WVER

Modern architecture tends to feel cold to me, but when it’s at this scale, I can’t help but be take aback by it. If I were to visit, it would probably take my breath away.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *